Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@19:37:03 GMT

نقطه پایان برخط‌ ماه و نوا در شب اربعین

تاریخ انتشار: ۵ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۲۲۳۹۶۹

نقطه پایان برخط‌ ماه و نوا در شب اربعین

به گزارش روز دوشنبه گروه فرهنگی ایرنا، هفتمین دوره از اجراهای برخط ماه و نوا که به‌واسطه نزدیکی به ایام سوگواری اربعین سالار شهیدان با حال و هوایی عاشورایی برگزار شد شب گذشته به پایان رسید.

در روز نخست اجراها، در ابتدا رضا کدخدا از تهران به روی صحنه رفت و غزلیاتی درباره  امام حسین (ع) را اجرا کرد. سپس قاسم هاشمی به روی صحنه رفت و روایتی از خروج امام حسین (ع) از مدینه و اشاره به بازگشت کاروان به مدینه داستان بشیر را اجرا کرد .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اجرای دوم به گروهی ۹ نفره به سرپرستی ولی قنبرزاده از تالش اختصاص داشت و این گروه در مدت ۳۰ دقیقه اجرای خود، ۳ آیین را اجرا کردند. کار نخست، کرنا زنی نام داشت. در این مراسم، عده‌ای قبل از فرارسیدن ایام محرم و صفر قبل از اذان حدود ده دقیقه مقابل مسجد برنامه اجرا می‌کنند و همچنین در ده روز ابتدایی ماه محرم نیز همراه با هیئت عزاداری به اجرا می‌پردازند. کار دوم نیز علم بندی نام داشت. در این مراسم که در شب هفتم محرم وسط هیئت عزاداری اجرا می شود هر کس حاجتی داشته باشد چیزی را به علم آویزان می‌کند و بعد از گذشت سه روز از روز عاشورا، هر شخصی که وسایلی به علم آویخته، آن را از روی علم برمی‌دارد. کار سوم و پایانی این گروه نیز وشته‌جوش به معنی سینه‌زنی با سرعت زیاد نام داشت. در این مراسم حین مرثیه‌خوانی، مرثیه ضرباهنگ بیشتری می‌گیرد.

پس از اجرای این گروه، گروهی دو نفره متشکل از محسن میرزاعلی و مرشد علی ناری به روی صحنه رفتند و در این اجرا، مباحث مختلفی از تولد و نوع قیام و در نهایت شهادت مختار را روایت کردند.

اجرای پایانی روز نخست، به اجرای گروهی ۱۳ نفره به سرپرستی حسین زنگانه اختصاص داشت. این گروه در این اجرا، دو نوحه و همچنین توضیحاتی در مورد فلسفه عزاداری علی‌آباد کتول را اجرا کردند. در این مراسم نوحه‌خوان در جایی مشخص می‌ایستد و سینه‌زنان به دور او می‌چرخند و حلقه تشکیل می‌دهند. نخستین نوحه‌ای که اجرا شد، نوحه‌ای بود که همه ساله به طور سنتی در علی‌آباد کتول اجرا می‌شود و نوحه دوم نیز  سرپا سینه نام دارد که این نوحه هم‌اکنون حدود ۷۰ سال است که در این محل به صورت نمادین اجرا می‌شود.

در روز دوم اجراها، در ابتدا رضا کدخدا از تهران به روی صحنه رفت و غزلیاتی درباره‌ی امام حسین (ع) را اجرا کرد. سپس قاسم هاشمی به روی صحنه رفت و روایتی از حُر بن یزید ریاحی را اجرا کرد.

اجرای دوم به نعش‌خوانی ابراهیم عباس‌پور از چهارمحال و بختیاری اختصاص یافت. در این اجرا، سه برنامه اجرا شد که شامل تعزیه قدیمی و ثبت سرودهایی از ۱۵۰ سال گذشته بود. حجله حضرت قاسم، نعش حضرت علی‌اکبر ،سبک بختیاری در ذکر امام رضا (ع) و حضرت معصومه (س) برنامه‌هایی بود که ابراهیم عباس‌پور اجرا کرد.

پس از این اجرا، نوبت به محسن میرزاعلی و مرشد علی ناری رسید که در این اجرا، مباحث مختلفی از تولد، نوع قیام و در نهایت شهادت مختار را روایت کردند.

اجرای پایانی روز دوم، به سوگواره‌های غم و حزن از عباس زند اختصاص داشت. مبنای این اجرا، بر اساس تعزیه و تاریخچه آن در روستاها و شهرها بود. همچنین در این اجرا که حدود ۲۰ دقیقه به طول انجامید، چند ملودی نیز از موسیقی‌های آیینی نواخته شد؛ زند برای اولین بار در برنامه‌های تعزیه از ساز بالابان برای اجرای این قطعات در برنامه‌های تعزیه استفاده کرد.

در روز سوم اجراها، در ابتدا رضا کدخدا از تهران به روی صحنه رفت و غزلیاتی درباره‌ی امام حسین (ع) را اجرا کرد. سپس اجرای قاسم هاشمی روی صحنه و روایتی از قمر بنی هاشم برگزار شد.

اجرای دوم به نوحه‌خوانی و یزله باسم حمادی از خوزستان اختصاص یافت. در این اجرا، نوحه‌خوانی و سینه‌زنی، یزله و سنج و دمام زنی عناوین برنامه های اجرایی بودند.

در اجرای سوم و پایانی روز سوم، در ابتدا حسن علی‌تبار و محسن جوادی از بابل به روی صحنه رفتند و در ابتدا یک قطعه برای حضرت مسلم اجرا کردند که در این قطعه تعدادی از مقام‌های آوازی در مازندران اجرا شد. پیش‌خوانی تعزیه و تلفیق چند قطعه عباس‌خوانی از دیگر قطعات این اجرا بود.

پس از اجرای عباس‌خوانی، عاشیق حسن اسکندری و علی کریمی به روی صحنه رفتند و در ستایش امام حسین(ع) و دو گفتگو راجع به امام حسین (ع) و حضرت ابوالفضل (ع) قطعاتی را روایت کردند.

شب گذشته و در شب پایانی اجراها، در ابتدا رضا کدخدا از تهران به روی صحنه رفت و غزلیاتی درباره‌ی امام حسین (ع) را اجرا کرد. سپس قاسم هاشمی به روی صحنه رفت و پرده خوانی گودال شهادت امام حسین(ع) را روایت کرد.

اجرای دوم روز چهارم، به محسن میرزاعلی و مرشد علی ناری از تهران اختصاص یافت و این دو مرشد در این اجرا، مباحث مختلفی از تولد، نوع قیام و در نهایت شهادت مختار را روایت کردند.

اجرای سوم و پایانی روز چهارم نیز به سوگواره‌های غم و حزن عباس زند از قم اختصاص داشت. مبنای این اجرا، براساس تعزیه و تاریخچه آن در روستاها و شهرهای مختلف بود. همچنین در این اجرا چند ملودی نیز از موسیقی‌های آیینی نواخته شد که این هنرمند برای اولین بار در برنامه‌های تعزیه از ساز بالابان برای اجرای این قطعات استفاده کرد.

گفتنی‌است؛ این اجراها از تاریخ ۱ تا ۴ مهرماه همزمان با اربعین حسینی برگزار شد که تلویزیون اینترنتی تیوا، صفحات مجازی انجمن موسیقی ایران و  بنیاد رودکی به عنوان بسترهای پخش معرفی شده‌ امکان تماشای اجراها را برای مخاطبان بر اساس زمان بندی مشخص شده در جدول، به صورت رایگان  فراهم کردند.

برچسب‌ها موسیقی ایران انجمن موسیقی ایران دفتر موسیقی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: موسیقی ایران انجمن موسیقی ایران دفتر موسیقی موسیقی ایران انجمن موسیقی ایران دفتر موسیقی روایت کردند قاسم هاشمی پایانی روز امام حسین اجرای دوم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۲۳۹۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کُرسی آینده‌پژوهی یونسکو به قزوین آمد

رئیس دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی (ره) از تخصیص کرسی آینده‌پژوهشی یونسکو به این دانشگاه برای نخستین‌بار در کشور خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از قزوین، سیدعلی قاسم‌زاده امروز -دوشنبه دهم اردیبهشت- در نشست با محمدرضا حسنی آهنگر، رئیس دانشگاه جامع امام حسین (ع) اظهار کرد: در حوزه‌های پژوهشی و علمی دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی (ٰره) رشد خوبی داشته و در آخرین رتبه‌بندی تایمز این دانشگاه رتبه سوم دانشگاه‌های جامع کشور و رتبه نهم دانشگاه‌های کل کشور را کسب کرده است.

وی افزود: در حوزه دانشگاه‌های قاره آسیا نیز دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی (ٰره) در رتبه‌های ۲۰۰ تا ۲۵۰ قرار دارد که رتبه‌بندی دقیق آن نیز به زودی اعلام خواهد شد و این رتبه در طول دوران فعالیت این دانشگاه کم‌نظیر بوده است.

نماینده عالی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در استان قزوین با بیان اینکه در حوزه بین‌المللی رشد خوبی در جذب دانشجویان خارجی و تنوع رشته‌ها داشتیم، خاطرنشان کرد: در حوزه فعالیت‌های بین‌المللی در اتحادیه مختلف علمی به ویژه شبکه آموزشی اروپایی اراسموس، کشورهای جاده ابریشم، اتحادیه خزر و اتحادیه کشورهای اسلامی فعال شدیم. برای نمونه بخش دانشجویی اتحادیه کشورهای خزر را به عهده گرفتیم.

قاسم‌زاده از تخصیص کرسی آینده‌پژوهشی یونسکو به دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی (ره) خبر داد و تاکید کرد: در حال حاضر ۱۱ نفر دانشمند یک‌درصدی (جزو یک‌درصد دانشمندان برتر جهان) در این دانشگاه داریم که چند نفر از مدیران نیز جزو همین دانشمندان یک‌درصدی هستند، همچنین در جایزه ملی ثریا در چهار رشته و حوزه جوایز به دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی (ره) رسید.

وی با اشاره به طراحی و اجرای برنامه تحول پژوهشی و علمی در این دانشگاه ادامه داد: در حوزه‌های توسعه کشاورزی کم‌آب‌بر، فلزات غیرکانی و شیشه، چشمه نور (شتابگرها)، ایران‌شناسی، هوش مصنوعی و فن‌آوری‌های نو مأموریت‌های ملی ویژه به دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی واگذار شده است.

رئیس دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی (ره) از کسب رتبه دوم کشوری توسط تیم رباتیک این دانشگاه خبر داد و گفت: از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم ۱۰ رشته آموزشی و علمی جدید در این دانشگاه راه‌اندازی شده که عمده آنها در سطح ارشد و دکتری قرار دارند. رشته‌های شتابگر ذرات و علم داده‌ها هم از رشته‌های انحصاری دانشگاه به حساب می‌آیند.

قاسم‌زاده با اشاره به توانمندی‌های دانشگاه جامع امام‌حسین (ع) اضافه کرد: دانشگاه امام‌حسین (ع) در رتبه‌بندی جایگاه دوم دانشگاه‌های کشور را به دست آورده که افتخار ارزشمندی برای دانشگاه امام‌حسین (ع) محسوب می‌شود که دانشگاه نمونه و تراز انقلاب اسلامی است.

وی با بیان اینکه دانشگاه امام‌حسین (ع) الگوی دانشگاه‌های حکمت‌بنیان به شمار می‌رود، گفت: بازدید از دانشگاه امام‌حسین (ع) و تماشای دستاوردهای این دانشگاه در دستور کار ما قرار دارد که یکی از اردوهای دیدنی راهیان پیشرفت ما خواهد بود.

رئیس دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی (ره) اجرای طرح بانوی اسوه را از طرح‌های فرهنگی مهم این دانشگاه دانست و تاکید کرد: این طرح برای نخستین بار در سه حوزه دانشجویی، کارمندی و استادی نخستین‌بار در دانشگاه ما طراحی و به وزارت علوم ابلاغ و در نهایت اجرا شد.

قاسم‌زاده ادامه داد: امسال هم برای نخستین‌بار از استادان بین‌المللی برتر تقدیر می‌کنیم که در این برنامه استاد برتر حوزه بین‌الملل را معرفی می‌کنیم تا انگیزه‌ای شود که اساتید با توجه به رسالت دانشگاه فعالیت داشته باشند.

وی از فعالیت ۴۰ استاد تمام در این دانشگاه خبر داد و گفت: در واقع ۱۸۰ نفر دانشیار داریم و بقیه اساتید ما استاد تمام به حساب می‌آیند. پیش از دولت سیزدهم ۱۳ مربی داشتیم که تعداد آنها به چهار نفر کاهش یافته است.

کد خبر 749049

دیگر خبرها

  • کدام نمایندگان جلسه مجلس را تعطیل کردند؟
  • این ۳۵ نماینده مجلس باعث تعطیلی مجلس شدند
  • الگوی مکتب دانشگاهی انقلاب اسلامی را استخراج کردیم
  • تدارک ویژه حوزه‌های علمیه برای دهه کرامت در ۱۴۰۰ نقطه دنیا
  • کُرسی آینده‌پژوهی یونسکو به قزوین آمد
  • مشکلات ۴۱۲ نقطه حادثه خیز پرتصادف مرتفع شد/ پیش‌بینی ۴ میلیون زائر برای اربعین امسال
  • آغاز پیش‌ فروش بلیت اجرا‌های «امشب به صرف بورش و خون»
  • مریم خمینی نوه امام در خارج از کشور چه کاره است؟
  • کتاب «رازهای زیارت اربعین» روانه بازار نشر شد
  • ساخت و اجرای کابوس‌هایتان را به «کابوس‌مند» بسپارید